Глътка хардуер + линукс любов от пръв поглед за изобретатели с ограничен бюджет

Инцидентно, малината е един от любимите ми плодове. Именно на нея е кръстена Raspberry фондацията, производител на едночиповия компютър Raspberry Pi, създаден да предлага една функционална среда за експирементиране на най-достъпна цена. Целта е да се предизвика интересът на младите хора към програмирането и към мисленето като цяло.

Raspberry Pi

За 68,30 лв. с ДДС (или 29,06 евро) станах собственик на едно удивително парче полимер, метал и полупроводник с размер на кредитна карта, което се хвали, че може да възпроизвежда Full HD видео, докато се задвижва от линукс. Неочаквано за мен се оказа, че да си набавиш подобно нещо е съвсем лесно и доставката отнема два дни, ако се намирате в столицата. В България Пай можете да закупите от „Комет Електроникс“.

По същество, какво толкова представлява тази платка? Ами, имате 700MHz ARM процесор, 512MB RAM и доволен брой изходи – HDMI, за да свържете телевизор или монитор (VGA не се поддържа, окачествена от фондацията като отмираща технология), аналогов composite video изход, така че да можете да се закачите и за най-обикновен телевизор, 3,5 mm аудио жак, Ethernet (който отсъства при по-евтиния 25-доларов вариант на устройството), слот за SD карта, от която да се зарежда операционната система, 2 USB порта (или един при по-евтиния вариант), удобни например за мишка и клавиатура. Захранването става чрез Micro USB и ще ви е необходим 5V, 700-1200mA DC източник, за да гарантирате нормална функционалност на компютъра.

Но какво можете да правите с такова нещо? Честно казано, ако сега си задавате този въпрос, вместо да сте хукнали да поръчвате, не знам точно какво да ви кажа. С Pi можете да направите нещо просто и типично от рода на самоделна система за видеоигри, емулираща DOS и стари конзоли, мултимедиен център, домашен файлов/HTTP/FTP/.. сървър или, при повече свободно време, знания и желание, система за домашна автоматизация, уред, който автоматично храни котката ви или дори микровълнова фурна с гласово управление, която може да се управлява през интернет и да пуска в Twitter какво е сготвила последно. Това не си го съчиних, направено е вече.

Ако решите да се сдобиете с ваш собствен Пай, е необходимо да знаете, че това, което куриерът ще ви донесе, е една кутия с едностранично упътване, където просто е упоменат необходимия тип захранване и самата платка. Фондацията държи да поддържа най-ниската достижима цена и това ще рече, че с останалото трябва да се снабдите сами.

Най-необходимото включва:

  • SD карта, препоръчително поне 4GB. Макар да можете да добавяте допълнителна памет чрез USB портовете, няма да можете да стартирате системата без валидно изображение върху SD картата. Като начало аз си взех 8GB на Kingston за около 15 лв.
  • 5V DC, 700-1200mA Micro USB захранване. Лесно за намиране, всеки магазин за техника има, понеже повечето телефони се зареждат с Micro USB. Моето струваше 17 лв. Създателите на устройството препоръчват да не се опитвате да свързвате своето Raspberry Pi с USB порта на някой компютър.
  • Монитор или телевизор и клавиатура, поне докато настроите SSH, което не е включено по подразбиране. Ако пък нямате, прочетете тук.

Според мен най-големите плюсове на Raspberry Pi са ниската му цена, приемливите параметри и обществото, което го обгражда. Лесно е да потърсите помощ и да намерите каквото ви трябва, а това съвсем не е малко.

А ако още не сте убедени и ви трябва малка доза вдъхновение, погледнете обществото за идеи. Приятно експериментиране!

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.