Nintendo Switch: Кратко ревю

Дълго очаквах новата конзола на Nintendo – грабна ме с първия си трейлър миналата есен, чаках я с нетърпение, отказа ме високата цена, на която решиха да я пуснат, но в крайна сметка я купихме в деня на излизането ѝ – на трети март. Първото нещо, което купувам толкова рано!

Switch

И тя е с нас вече две седмици, в които сме играли всеки ден. Или поне някои от нас.

Достатъчно време, за да изготвя кратък списък с който да ви убедя (или разубедя) да си я купите и вие.

Плюсове:

  • Мигновено стартиране и „заспиване“. Играете си играта, решавате да починете – влизате в „sleep“ режим – конзолата изгасва на момента. Когато искате да продължите, просто включвате контролера или изваждате конзолата от поставката. Можете да продължите от там, където сте оставили нещата.
  • Безшумна. Няма дискове. Вентилаторът не се чува.
  • Можете да отнесете играта навсякъде. На първо място, преносимият режим е точно толкова удобен, колкото и „телевизионният“. И разполагате с голяма, истинска игра, на мобилно устройство. А можете да пренесете и цялата конзола – комплектът от докинг станция, захранващ и HDMI кабел тежи едва няколкостотин грама.
  • Лесно управление на потребители. Аз и съпругата ми си имаме отделни профили, които направихме в рамките на първите ни минути с конзолата.
  • Потребителският интерфейс е максимално изчистен – семпли, светли менюта без излишни функции и скрити настройки. Цялото потребителско преживяване е ориентирано към лесна употреба. Началната настройка е елементарна и безболезнена – включвате HDMI кабела към телевизора и следвате указанията, показани на екрана.
  • Контролерите са леки и удобни. Може да ви се сторят странни на пръв поглед, но това впечатление ще изчезне в първите няколко минути игра.
  • Новата Зелда е невероятна. Това е едно пъстро приключение, с което ще прекарате много незабравими часове. Тествано, допада и на хора, които не харесват видео игри твърде много. Повече, отколкото на мен. Всъщност тези хора играят и в момента, докато пиша този текст.

Минуси:

  • Цената. Ориентировъчно, ще трябва да отделите около 700 лв. за конзолата + игра. Което може да ви се стори прекалено, особено предвид това, че можете да си купите PlayStation 4 за по-малко пари и да получите конзола с доста по-добри технически характеристики и по-богат каталог от игри.
  • Споменатият вече каталог. В настоящия момент, малко повече от две седмици след излизането на конзолата, може би единствената игра, която си струва, е The Legend of Zelda: Breath of the Wild. И тя е невероятна. Но е само тя. Останалите игри, поне на пръв поглед, са несериозни и лично аз не бих похарчил парите си за тях. По-късно през годината се очакват няколко нови заглавия с потенциал, но за момента имате Зелда.
  • Switch е конзола за видео игри. Не можете да възпроизвеждате видео или музика, няма Netflix (не че ви и трябва, в него по принцип няма нищо), няма Spotify. Няма даже и браузър. Можете да играете игри (игра) и това е.

Крайната ми оценка е силно положителна. Nintendo Switch е удобен, добре измислен, прекрасно реализиран и успя да се вмъкне, надявам се трайно, в нашето ежедневие. Има и минуси, не е за всеки, но и няма да ви остави да скучаете.

Приятна игра!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.