Как да настроим C/C++ под Windows

Често с тези езици започват в университетите в самото начало. Когато не можете да се доверите не знанията на възрастните ви асистенти, взимате всякакви неудачни похвати към това да се научите да програмирате. Най-напред ви трябва IDE и за да е гарантирано тромавото и тежко начало, избирате Visual Studio, n-гигабайтова свръх-тежка система на Майкрософт, която или изтегляте безплатно от някой мъглив торент, в който „всичко, което се споделя, е отговорност на качилия го“, или се сдобивате с легалната версия за студенти, за която университетът плаща парички на голямата американска компания. При втория подход най-вероятно първо си губите времето с разни регистрации и търсите асистенти, отговарящи за въпросния софтуер.

Има по-лесен начин

Отнема по-малко от пет минути. Но не пишете на развойна среда, която ви дописва всичко, затваря скобите вместо вас и едва ли не, ви чете мислите. Това е дълга тема, но макар в последствие да намерите за по-продуктивно да не пишете всичко вие, а да се възползвате от автоматичните подсказки, смятам, че е правилно първите ви стъпки да са именно пеша….

  1. Инсталирайте MinGW (mingw.org).mgwОт мениджъра на пакети изберете тези, които отговарят за езиците, които бихте искали да ползвате. Това става с десен бутон > Mark for Installation. Щом сте готови, от меню Installation изберете Apply Changes. Избраните пакети ще бъдат изтеглени и разположени на твърдия ви диск.
  2. Инсталирайте си IDE (развойна среда). Аз препоръчвам Geany, понеже е идеална (geany.org). Тя дори не претендира да е IDE, а просто текстов редактор, но ви ще свърши прекрасна работа за която и да е училищна задача.
  3. Проверете дали всичко е готово, като в командния ред (Start > Run > cmd) въведете gcc. Ако получите съобщение, че gcc не е разпозната като команда или име на файл, ще се наложи да добавите директорията на MinGW в PATH. Това най-лесно може да стане пак от командния ред:
    setx PATH "%PATH%<пътека до MinGW>/bin;"

    В най-честия случай, точната команда е setx PATH “%PATH%C:\MinGW\bin;”
    Ако използвате по-стара версия на Windows, няма да имате достъп до командата setx и ще трябва да добавите пътеката към PATH променливата през графичния интерфейс. Последвайте тези инструкции.

  4. Стартирайте Geany и компилирате първата си програма.

Geany

Приятно програмиране :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.