За удареното и (и как да го изписваме на компютър)

 Удареното и е сред любимите ми знаци, ползвани в българския език. А причината вероятно съвпада с това, от което тъкмо смятам да ви се оплача. Ами, то е съвсем самотно и изоставено, а аз обичам да споря и отстоявам правата на разни самотни и изоставени неща :)

 Горкото ѝ има чисто визуална прилика с й – и двете са и-та с някаква драскотинка отгоре. Разликите помежду им пък са няколко. Основната е, че, за разлика от й, ѝ не е отделна буква в нашия език. То е просто „и“ с гравис, поставен там, за да не се бърка местоимението „и“ със съюза „и“. Втората разлика, чисто технологична, е, че е много по-трудно да изпишете ѝ, отколкото й. Нему не се полага отделен клавиш на вашата клавиатура и се налага да го търсите в разни комбинации, да го вмъквате, а нищо чудно и шрифтът, който ползвате, да не го поддържа. Отгоре на всичко, над нас властва заблудата, че да се използва краткото и наместо него си е съвсем правилно и в реда на нещата.

 Заблудата се поддържа жива от всички страни – филмите по телевизията, филмите по кината, те всички имат субтитри и почти всички субтитри изоставят нашето „ѝ“. И все пак, де да бяха само те… Ами вестници и списания, ами безчетните интернет медии? Единствено книгите в общия случай правят изключение, ала и там често се случва редакторът да не знае отде да вземе ударено и и да го замени с причудливи чужди буквички (като ù).

 За съжаление, въвеждането на „ѝ“ при по-старите операционни системи, сред които е и изключително широко разпространената у нас и по света Windows XP, не може да стане по лесен начин от клавиатурата. Напротив, необходимо е вмъкване, заместване и т.н., които, разбира се, ще откажат всекиго от употребата му в общуването, а най-вероятно и изобщо.

 А добрата новина е, че не така стоят нещата в съвременните операционни системи. И под Линукс, и под Уиндоус малкото ѝ е заместило главното Ь, което рядко е необходимо – в българския никоя дума не започва с „ь“ и употребата му е наложителна, единствено когато по някаква причина изписваме цялата дума с главни букви. Говорейки в комбинации, натиснете Shift+Ь, докато пишете на подредбата по БДС, старата или новата фонетична, и резултатът ще бъде „ѝ“. Съвсем просто!

 Но не бива да отписвате „ѝ“, дори ако още не сте изхвърлили XP. Пренастройката на клавишите е съвсем възможна, но, разбира се, изисква малко допълнителна работа. За целта съществуват няколко програми, като за препоръчване е да се използва Microsoft Keyboard Layout Creator, с чиято помощ лесно можете да добавите всеки знак, от който имате нужда. За илюстрация, а и за ваше улеснение, към публикацията ще намерите прикачени редактирани подредбата на БДС и фонетичната такава на Илия Данков, тъй че да съдържат ѝ, което можете да повикате с комбинацията Shift+Ь. Файловете можете да изтеглите от тук.

Тук идва и финалният ми призив, продиктуван от извода, че правилната употреба на „ѝ“ е най-вече въпрос на желание: „Пишете правилно, моля!“

Join the Conversation

19 Comments

 1. Интересното е, че горкото ударено Й го няма на клавиатурата и винаги чекспелинга ми го дава като грешка…

 2. Изглежда занимавалите се със спелчека сами не са били съвсем наясно с правилата за използването на буквичката.

  А пък клавиатурата може и да няма ударено и, но за сметка на това си има и ы, и э…

  1. “Ами, то е съвсем самотно и изоставено, а аз обичам да споря и отстоявам правата на разни самотни и изоставени неща :)”

   Похвално е човек да защитава слабите и беззащитните, но само когато това се отнася за хора, който сами са поискали помощ!

   Явно е че хората не желаят да пишат вярно удареното и – причината, “Всеки търси на работата лекото!”.

   Горан
   Goran.blog.bg

   1. Това е така, разбира се, и все пак, ако не беше толкова смотан начинът за въвеждането му, много повече хора щяха да го използват.

    1. Да, сигурно е така.
     Но вече и силата на навика си е казва своето!

     А взети заедно навикът и мързелът са твърде голяма планина – трябва целият народ да се пожелае да е повдигне, а такова желание явно липсва.

     Но ние няма да се отказваме ;)

 3. Точно с буквичките е най-трудно, защото те са фундаменталните градивни тухли не само на езика, но и на самовъзпитанието. За да стигнеш до удареното и. трябва да минеш през цялата азбука от А до Я!

 4. Става дума за отпечатаното изображение на буквата върху компютърната клавиатура и проблемите, породени пряко и косвено от неговата липса, не за употребата на ѝ по принцип, когато последната се изписва върху лист хартия.

  1. Хубаво, хубаво!!!
   Само дето хората не изписват “ударено и” и върху хартия!!!

   Ти примерно, когато си водиш записки на лекции, записваш ли “ударено и”, а твоите родители, приятели, преподаватели, правят ли го?

   Ако го правите значи има надежда реабилитираш “ударено и”, ако не го правите дори когато пишете на ръка, как искаш някой да го прави докато пише на компютър?! – Всичко е свързано!

 5. Лично аз винаги ползвам ѝ, когато пиша на ръка и по спомени винаги съм го правил. Просто така са ме учили в училище и така ми е останало като навик. Дори за момент се учудих от въпроса ти. На хартия не съществува никаква пречка да изпишеш който си пожелаеш знак.

  Необходимостта от бързо записване на разни сведения по време на лекция няма как да затрудни това – тук няма нужда от влагане на някаква мисъл, както при членуване или пунктуация – просто когато чуеш въпросното местоимение, го записваш.

  1. Дибре, ти го правиш!

   Направи анкета сред колегите и близките ти хора колко от тях го правят.

   Веднага ти казвам, че аз, майка, брат ми, кака и най-близките ми приятели не го правим ;)

   Ще, чакам да разкажеш каква ще излезе статистиката след като анкетираш поне 100-на човека ;)

   И не се скатавай, нали се бориш за каузата на “удареното и” – разпитай хората, как записват на хартия!

 6. Най ми е чудно какво пишете вместо него тогава и по каква причина го правите.
  А като начало ще ти кажа, че у дома всички го ползват.

  1. Сигурно у вас е така – иначе и ти нямаше да го пишеш ;)

   Лично аз все нямам време, още от дете – затова и правописа ми е ужасен.

   Но не само аз и моето семейство не го ползваме – сред колегите ми, в работата и университета, никой не го използва. Повечето не го използват не защото нямат време, а за да не се хабят излишно, което наистина е притеснително! Мнозинството българи започват да стават не просто мързеливи, а направо нечувствителни към труд и общуване, и това наистина е страшно!

   1. Иво, ти обаче не разчитай нито на моята, нито на твоята информация! Направи анкета сред поне 100 твои колеги в университета и квартала с въпроса Колко често изписват “ударено и”? или “Колко пъти си спомнят, че са го правили за последните 3 месеца?”

    После ще напишеш получените резултати и готово ;)

 7. Искрено съм доволен, Горане, че засега резултатите не са в подкрепа на твоето твърдение!

  Единствено не мога да разбера защо някой ще го приеме като „да се хаби излишно“ (усилието да напишеш „й“ не е по-голямо, а използваш ли „и“, ще ти е по-трудно да си разбереш написаното по-късно). По-скоро съм склонен да вярвам, че не се знае правилото, когато печатната употреба е почти всякога погрешна.

 8. “По-скоро съм склонен да вярвам, че не се знае правилото, когато печатната употреба е почти всякога погрешна.” – така си е – явно хората не са фенове точно на това правило ;)

 9. Просто смятат, че е необходимо всеки път да си играят да вмъкват разни специални знаци, чиста загуба на време. Не им се занимава, а кой ли ще забележи липсата им.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.