ТУ: Компютърна периферия и Операционни системи

При изготвянето на курсови задачи, проекти и други този семестър се сблъскахме за пореден път, но като че ли този път с по-голяма сила, с проблема за недостъпността на необходимата информация на български. Както и с нехайството на преподавателите относно положения труд. И понеже именно тези преподаватели са основната аудитория на този труд, най-често оставащ да прашлясва в някой архив (а в случая с цифрово представените материали – на някой сървър), решихме, че е най-добре създадените данни да се споделят с евентуалните си ползватели, а именно безчетните потребители на интернет.

Представяме ви:

Компютърна периферия: Мастиленоструйни принтери

Доклад и презентация от Любов Нейчева и Ивайло Маринков.

Проектът разглежда устройството, функционалността и проблемите на мастиленоструйните принтери. Спира се на мастилата, които се използват, говори за войната между производителите и компаниите, които си вадят хляба, зареждайки касети с мастило на много по-ниски от оригиналните цени. Става дума за дюзи, използвани портове и професионални модели.

[ pdf изтегли доклада (pdf)] [ tarball изтегли доклада и презентацията (tarball)]

 

Операционни системи: The Stack Frame

Презентация на Ивайло Маринков (на английски). Създадена е с идеята да бъде представена на чуждестранните студенти на ТУ, изучаващи дисциплината ОС, но към тази дата не е показвана.

Изясняват се понятия като call stack, subroutine, stack frame и debugger и се дава нагледен пример за употребата на GDB.

[ pdf изтегли презентацията (pdf)]

Има (или ще има) още неща, но те остават за друг път. Приложените документи могат да се ползват за всякаква цел, стига авторството ни да бъде признато и да бъде посочен сайтът, от който са изтеглени – царства.бг.

Честита 2013!

Предполагам, че това е и последната публикация за тази година, така че завършвам с надежда 2012 да е била добра за вас и с пожелания за прекрасна нова 2013 година :)

До нови срещи!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.