Рекламирай като HP!

снимка от откриването на инженерната седмица на BESTИнженерна седмица на BEST, откриване. Снимка © BEST

Лично аз съм голям противник на мултимедийните презентации в учебните часове. О, възможностите, които предлагат наистина са неограничени – имаме избор от какво ли не – картинки, анимации, звук и видео, а за капак можем лесно да ги пренасяме, споделяме и тъй нататък, но… Да, има едно голямо „но“.

Хората, правещи презентации за образователни и какви да е изобщо цели, в най-честия случай, (доказано от безброй мои и не-мои преподаватели и презентатори), ползват възможностите, предлагани от съвременния софтуер като чисто и просто отбиване на номера.

Виждаме неща, нахвърляни за пет-десет минути, грозни и нечетливи, с размазани и разтеглени картинки, син текст на черен фон и т. н.

Някои смятат,  че е нужно да препишат целия си нов учебник на слайдовете и после да ни го четат от там.

И лошото е, че това го правят умни и интелигентни хора, красящи имената си със звания и титли като „гл. ас“, „д-р“, „доцент“ и „професор“. Правят го хора, представители на големи български и чужди международи компании, опитващи се да привлекат вниманието на млади бъдещи специалисти към тях.

Бях на инженерната седмица на BEST, когато попаднах на един голям рекламен плакат на IT гиганта Hewlett-Packard, който гласеше

A slide presentation isn’t a dialogue. It’s a nap.

Или казано на български, презентацията в слайдове не представлявала диалог, ами най била дрямка.

Бяха прави! Дойде и техният ред да представят фирмата си, пуснаха PowerPoint творението си на екраните и… да, беше достойно за дрямка. Разбира се, то не страдаше от горните болестни симптоми. И текстът се четеше, и картинките си бяха в ред. Презентаторът обаче не се стремеше да „грабне“ аудиторията. Дори в началото се извини, че всичко било на английски – нямало време да го редактира!

Днес от тази презентация не си спомням повече от две думи, което говори за презентаторските им качества поне малко.

За да не звуча като крайно отрицателен човек, за когото всичко е черно, ще кажа, че съм виждал и много качествени представяния, възползващи се от съвременните технологии. Примерът ми ще е от същата тази инженерна седмица и най-напред ще отбележа, че става дума за най-последното от всички представяния за деня, ако това има някакво значение…

Става дума за фирма, чиито служители не наброяват повече от осем души. Занимава се с разпространие на CAD системата SolidWorks за България. И макар презентацията им да си имаше както текст, така и съвременна мултимедия в лицето на видео, те не разчитаха изцяло на нея. Презентаторът им говореше (и то не 1:1 текста от екрана), шегуваше се, беше поканил миналогодишния си победител от същата тази инженерна седмица (който щеше да бъде и жури на тазгодишното състезание), похвали се с неговите постижения, а и с тези на колегите му, а накрая всичко завърши със SolidWorks битка между пет студентски екипа от по двама души. И докато всички участващи фирми имаха право да организират свое състезание, единствено това на ДиТра можеше да се наблюдава от всички, че дори се излъчваше с прожектори на стената. Ето тази фирма ми направи най-добро впечатление в този ден!

Дори малко ме е яд, че не съм спец по SolidWorks-а.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.