Най-често компютърната клавиатура включва три светодиода – по един за всеки Lock клавиш – това са именно Num Lock, Caps Lock и всеобщият любимец, незаменимият Scroll Lock (който общо взето е клавишът, над чието предназначение съм се чудил най-дълго). Освен с тези „заключващи“ клавиши, можете да разполагате още и с F-Lock (модифициращ функционалните клавиши и имащ собствен светодиод), а ако ползвате преносим компютър, най-вероятно разполагате и с още няколко светлинки (но за сметка на това могат да липсват Num и Scroll Lock).

 Идеята на заключващите бутони е да променят поведението на определени клавиши. Наричат се така, тъй като действието им остава в сила до повторното им натискане. Всекиму е направило впечетление обаче, че някои от тези бутони и индикатори съвсем не са му нужни – например за повечето хора Num Lock е постоянно активиран, а пък Scroll Lock е оставен без каква да е употреба от повечето софтуерни приложения. Или с други думи, най-често разполагаме с поне една светлинка, която си стои неизползвана.

 Рядко това ни прави особено впечатление. Лично аз дори не забелязвах някаква нередност в излишните лампички.

  И така, докато не попаднах на една любопитна опция в клавиатурните настройки на Убунту, позволяваща ми да получавам известие за текущата знакова подредба чрез избран от мен светодиод на клавиатурата. На пръв поглед това не изглежда като нещо особено. Впоследствие обаче се оказва много потребно за хората като мен, които, пишейки, често гледат в клавиатурата, а не в екрана, където, традиционно при Линукс графичните среди, клавиатурният индикатор е ситуиран в горния десен ъгъл. Всъщност ми се видя толкова удобно, че жертвах единствения си сводобен светодиод, а именно Caps Lock. И дотолкова свикнах с новата функция на индикатора, че седя ли на чужд компютър, твърде често обърквам светлината на главните букви с включената кирилица. (А това на свой ред води до още по-голямо объркване, понеже тогава понечвам да превключа подредбата и натискам левия Win, който съм свикнал да ползвам на личния си компютър. След това половин минута се пуля на Старт менюто, което е изскочило от някъде.)

 Продължителната употреба на линукски операционни системи ме накара да ги обикна и в процеса на анализ на причините това да се случи, осъзнах, че сериозни неща като по-голямата сигурност и практическото отсъствие на зловреден софтуер за мен всъщност не играят първостепенна роля. Оказа се, че множеството от улеснения, един шарен масив от дреболии, е това, дето ме влече към отворения софтуер. Това, например, че фонетичната клавиатура е нещо, с което е съвсем нормално да разполагате, когато направите свежа нова инсталация. Това, че софтуерът е на една ръка разстояние, а не ви се налага да го търсите по разни сайтове с каталози (Майкрософт няма да останат назад още дълго). Това, че най-сетне и клавишът с логото на Уиндоус ми се струва полезен. (Преди бе на второ място в класацията ми „Най-мразен бутон на клавиатурата“: както знаете, последствията от натискането му по време на игра са най-малкото неприятни. Първото място и досега принадлежи на групата от три бутона – „Shut Down“, „Sleep“ и „Hibernate“, които инженерната мисъл на някой идиот беше поставила точно над стрелките на клавиатурата ми.)

 И затова и споделям с вас тази привидно незначителна опция – в надежда повече хора да открият онези подробности, които правят софтуера и хардуера нещо повече от обикновени продукти, създадени да изпълняват определена задача и само толкова. Магията се крие в малките неща, които заедно правят нещо голямо.

 А впрочем „индикатор подредба“ не е единствената възможност за преквалификация на вашия светлинен излишък. Светодиодите ви могат да показват текущото процесорно натоварване, силата на звука или пък да станат купонджии и да „танцуват“ в такт с музиката. Не се шегувам.

Join the Conversation

1 Comment

  1. много полезна и интересна информация за мен, мерси за споделянето, поздрави и приятна вечер на всички

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.