Raspberry Pi: инсталация без периферия

Raspberry Pi е страхотно устройство и една от положителните му страни е, че е наистина приятелски настроено към потребителите, които тепърва се учат. Те са и целавата му аудитория. Вземете например инсталацията – това е нещо, което няма да ви отнеме и пет минути. Именно първоначалната настройка е обектът на това кратко упътване, което всъщност е насочено основно към мен, че да си го имам запазено някъде, но спокойно може да е от помощ и на всеки друг заблуден потребител.

Приемаме, че пред нас има следните предмети и условия:

  • Raspberry Pi Model B
  • SD карта памет с поне 4 GB (моята е 16)
  • Захранващ кабел (5V, 700-1200mA)
  • Интернет
  • Персонален компютър или друго устройство, способно да борави с SSH (което е наистина достъпно, понеже дори моята Нокиа 500 със Симбиан си има версия на Putty)

Да, мишка, клавиатура и монитор няма да ни бъдат необходими, понеже Raspbian разбира нуждите ни и не иска да ни затормозява с притежанието на гризачи и подобна заемаща място и трупаща прах китайска електроника. Това е и дистрибуцията, която препоръчвам – честно си признавам, не съм опитвал как вървят останалите на хардуера на Расберито, но Расбиан ми е достатъчен. Всички препоръчани дистрибуции са налични в секцията с нещица за изтегляне на официалния сайт на Пи. Впрочем ако се чувствате приключенски настроени, можете да опитате и някой по-екзотичен вкус на Линукс с по-тясна специализация, като Kali например.

Щом свалите архива с имидж файла на Расбиан (това беше най-времеемката част от първоначалната настройка) следва да го разархивирате и да поставите SD картата в компютъра. Програмката Win32 Disk Imager ще ви позволи лесно да запишете изображението на картата или да направите обратното и да съхраните резервно копие на софтуера на вашето Пи. Веднъж записана, картата е готова да бъде поставена и можете спокойно да включите захранването и да поставите Ethernet кабела. Ще видите светодиодчетата да премигват в знак на поздрав и – ура – вече сте готови да установите контакт.

pcs

За целта е необходимо да знаете IP адреса, който Raspberry-то е получило, което най-лесно би могло да стане с помощта на контролния панел на рутера ви или чрез пинг на адресите в локалната ви мрежа. Ако използвате Уиндоус, работа може да ви свърши програмата IP-Address Range Pinger.

Щом успеете да се свържете чрез Putty или друг SSH клиент (за Расбиан името и паролата по подразбиране са съответно pi и raspberry), можете да се чувствате доволни, понеже вашето Пи е вече готово за работа. С първия си вход ще бъдете подканени да извикате raspi-config, с която да осъществите някои допълнителни настройки – например да смените паролата за акаунта pi и да позволите системата да ползва целия обем на SD картата (което със сигурност ще искате да сторите, ако сте си купили карта с над минималния обем).

raspi-config

Интерес представлява и шестата опция – Add to Rastrack. Растрак е онлайн система, която следи броя компютри Пи и тяхното разпространение по света и за мое голямо удоволствие сочи, че устройството е много добре възприето при нас в България. Ако се вгледате, ще откриете и други любопитни възможности.

И това ще бъде само началото.

Raspberry Pi

Глътка хардуер + линукс любов от пръв поглед за изобретатели с ограничен бюджет

Инцидентно, малината е един от любимите ми плодове. Именно на нея е кръстена Raspberry фондацията, производител на едночиповия компютър Raspberry Pi, създаден да предлага една функционална среда за експирементиране на най-достъпна цена. Целта е да се предизвика интересът на младите хора към програмирането и към мисленето като цяло.

Raspberry Pi

За 68,30 лв. с ДДС (или 29,06 евро) станах собственик на едно удивително парче полимер, метал и полупроводник с размер на кредитна карта, което се хвали, че може да възпроизвежда Full HD видео, докато се задвижва от линукс. Неочаквано за мен се оказа, че да си набавиш подобно нещо е съвсем лесно и доставката отнема два дни, ако се намирате в столицата. В България Пай можете да закупите от „Комет Електроникс“.

По същество, какво толкова представлява тази платка? Ами, имате 700MHz ARM процесор, 512MB RAM и доволен брой изходи – HDMI, за да свържете телевизор или монитор (VGA не се поддържа, окачествена от фондацията като отмираща технология), аналогов composite video изход, така че да можете да се закачите и за най-обикновен телевизор, 3,5 mm аудио жак, Ethernet (който отсъства при по-евтиния 25-доларов вариант на устройството), слот за SD карта, от която да се зарежда операционната система, 2 USB порта (или един при по-евтиния вариант), удобни например за мишка и клавиатура. Захранването става чрез Micro USB и ще ви е необходим 5V, 700-1200mA DC източник, за да гарантирате нормална функционалност на компютъра.

Но какво можете да правите с такова нещо? Честно казано, ако сега си задавате този въпрос, вместо да сте хукнали да поръчвате, не знам точно какво да ви кажа. С Pi можете да направите нещо просто и типично от рода на самоделна система за видеоигри, емулираща DOS и стари конзоли, мултимедиен център, домашен файлов/HTTP/FTP/.. сървър или, при повече свободно време, знания и желание, система за домашна автоматизация, уред, който автоматично храни котката ви или дори микровълнова фурна с гласово управление, която може да се управлява през интернет и да пуска в Twitter какво е сготвила последно. Това не си го съчиних, направено е вече.

Ако решите да се сдобиете с ваш собствен Пай, е необходимо да знаете, че това, което куриерът ще ви донесе, е една кутия с едностранично упътване, където просто е упоменат необходимия тип захранване и самата платка. Фондацията държи да поддържа най-ниската достижима цена и това ще рече, че с останалото трябва да се снабдите сами.

Най-необходимото включва:

  • SD карта, препоръчително поне 4GB. Макар да можете да добавяте допълнителна памет чрез USB портовете, няма да можете да стартирате системата без валидно изображение върху SD картата. Като начало аз си взех 8GB на Kingston за около 15 лв.
  • 5V DC, 700-1200mA Micro USB захранване. Лесно за намиране, всеки магазин за техника има, понеже повечето телефони се зареждат с Micro USB. Моето струваше 17 лв. Създателите на устройството препоръчват да не се опитвате да свързвате своето Raspberry Pi с USB порта на някой компютър.
  • Монитор или телевизор и клавиатура, поне докато настроите SSH, което не е включено по подразбиране. Ако пък нямате, прочетете тук.

Според мен най-големите плюсове на Raspberry Pi са ниската му цена, приемливите параметри и обществото, което го обгражда. Лесно е да потърсите помощ и да намерите каквото ви трябва, а това съвсем не е малко.

А ако още не сте убедени и ви трябва малка доза вдъхновение, погледнете обществото за идеи. Приятно експериментиране!