Българско било да си тъпак

 Много обичат да ни принизяват до земята. Пуснете си новините на някоя „българска“ медия или пък прегледайте някой вестник. Все ще ни намерите в дъното на някой списък или пък нещо лошо ще се е случило и непременно коментарът ще е „Само в България това може да стане.“ Макар и навярно същото събитие да се е случвало, да се случва или да предстои да се случи в коя да е друга точка на света. Би могло да е в Третия свят, да, а също толкова вероятно е да е в някоя много развита страна или дори в онази държава, чиито подметки най-редовно лижем.

 Но не за това е тази статия. Тази статия посвещавам на единствената реклама, която ме дразни повече от онази на лекарството с пикочните пътища – а сами знаете колко е неприятна последната, особено гарнирана с тази за гъбичките под ноктите и то докато вечеряте. Говоря за рекламния клип на Загорка.

 Не знам за вас, но аз лично го намирам за обиден. Българско е според него да не можеш да се примириш с истината и да признаеш поражението. Българско е и да не зачиташ околните, винаги да си готов на бой за твоите лични интереси. Българинът е и този, който ще обърне гръб на цивилизацията и ще се весели в ритъма на Ориента.

 Дали в това има истина и в какво количество идва тя, може да е въпрос на дълъг спор. Но едно за мен е истина – плюем себе си в ежедневието прекалено много, за да го правим при всеки сгоден случай и в медиите.

 Необходимо условие за по-добро положение е и съответстващото нему самочувствие.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Съгласна съм с Вас, Ивайло Божурин! Но все пак… трябва да признаете, че сами сме си виновни затова, че ни принизяват. Българинът никога не е имал нужното самочувствие, за да отстоява гордо интересите си. Винаги е по-лесно да се подмажеш на по-силния, отколкото да се опиташ да го надминеш.

  2. Така е, така е. Че кой да ни отстоява интересите, когато сами ние не щем? Или колко по-лесно е да пълзиш в нечии крака и да казваш колко много го цениш, а той от своя страна какъв добър съюзник види в твое лице. И в същото време и двамата да знаете колко неверни и колко лицемерни са тези отношения.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.